27.2.2023 klo 15:04
Maisema rullautuu auki
Oulun taidemuseon konservointitiloissa elettiin jännittäviä hetkiä, kun pitkään säilytyksessä ollut Jukka Mäkelän maalaus Maisema vuodelta 1984 avattiin pakkauksestaan. Teos on hankittu taidemuseon kokoelmaan vuonna 1990, jolloin se on myös viimeksi ollut esillä Oulun taidemuseon omassa näyttelyssä. Maalauksen mitat ovat komeat 260 cm korkeutta ja 496 cm leveyttä. Koko on todennäköisesti ollut syynä sille, että maalaus on aikoinaan irrotettu kiilakehyksestään ja laitettu säilytykseen rullalle.

Jukka Mäkelän Maisema-maalaus Oulun taidemuseon näyttelyssä 1990. Kuva: Oulun taidemuseon arkisto.
Rullalle käärittynä teos on vienyt huomattavasti vähemmän tilaa kuin kehikkoon pingotettuna. Rullaaminen ei kuitenkaan koskaan ole maalaukselle ihanteellinen säilytystapa. Rullaamisesta jää helposti pysyvät jäljet maalaukseen, etenkin jos rulla on kapea tai sen sisällä ei ole tukea, jolloin jo maalauskankaan oma paino aiheuttaa kankaaseen painaumia ja taitteita. Jos teos on rullattu väärinpäin eli kuvapuoli sisäänpäin, maalikerros saattaa halkeilla ja irrota vähitellen kankaasta.
Kokoelmatiimin helpotukseksi rullan avautuessa paljastui, että lähes 40 vuotta vanha akryylimaalaus oli olosuhteisiin nähden hyvässä kunnossa. Paksu maalipinta oli säilynyt kauttaaltaan ehjänä ja koska kangas oli rullattu tukevan putken ympärille suojakangas välissä, maalaukseen muodostuneet rullauspoimut eivät olleet teräviä eivätkä erityisen voimakkaita.

Kokoelmatiimiä maalauksen äärellä seuraamassa teoksen valokuvaamista dronen avulla. Kuva: Päivi Kyllönen-Kunnas.
Kankaan ja maalipinnan muodoista pystyttiin päättelemään vanhan kehikon mitat, joiden perusteella teokselle tilattiin uusi erikoisvalmisteinen kiilakehys. Uuteen kehikkoon lisättiin tukiristikko, joka ehkäisee maalauksen rakenteen vääntymistä ja mahdollistaa pingottamisen myös maalauksen keskiosasta.

Museomestarit ja konservaattorit pingottavat maalausta kiilakehykseen. Kuva: Päivi Kyllönen-Kunnas.
Kookkaan maalaukseen käsitteleminen, siirtäminen ja kääntäminen vaatii useamman henkilön. Jotta kangas saatiin pingotettua uuteen kiilakehykseensä, tarvittiin kaksi taidekonservaattoria ja kaksi museomestaria. Suuri urakka oli myös teoksen suojaaminen taustapuolelta, mikä hillitsee kankaan purjemaista heilumista tukiristikkoa vasten sekä vähentää kankaaseen kohdistuvien osumien aiheuttamia vaurioiden riskiä.

Konservaattori tarkastelee pingotettua teosta. Kuva: Päivi Kyllönen-Kunnas.
Maalaus on kevään ajan 11.2.–21.5.2023 esillä Sara Hildénin taidemuseon retrospektiivisessä näyttelyssä, joka esittelee Mäkelän tuotantoa 1970-luvulta alkaen. Jukka Mäkelä (1949–2018) tunnetaan erityisesti suurikokoisista ja ilmaisuvoimaisista akryylimaalauksistaan, joiden lähtökohtana oli usein suomalainen luonto. Oululaisille Jukka Mäkelä on tuttu vuonna 1987 Oulun Musiikkikeskukseen valmistuneesta lähes kahdeksanmetriä korkeasta maalauksesta Finaali.
Teksti: Aino Sainio, konservaattori