22.12.2021 klo 11:16
Me yhdessä olemme museo
Olen korkeakouluharjoittelija Helsingin yliopistosta. Suoritin harjoittelujaksoni Oulun taidemuseossa. Harjoittelujakso oli kestoltaan kaksi kuukautta, jonka aikana pääsin laaja-alaisesti tutustumaan museotoimen erilaisiin tehtäviin ja kerryttämään kokemusta niiden parissa. Organisaation isohko koko mahdollisti erilaisten työtehtävien välillä liukumisen, joka teki arjesta rikkaan.
Oulun taidemuseo toimii alueellisena vastuumuseona, jonka toimintaan kuuluu sekä näyttely että kokoelmapuolen tehtäviä. Harjoittelijana pääsin tutustumaan erilaisiin työtehtäviin olemalla mukana, kuuntelemalla ja osallistumalla. Koen, että sain kattavan käsityksen museon erilaisista toiminoista ja miten ne yhdessä luovat kokonaisuuden, joka näyttäytyy museovieraille. Yhdessä tekemällä opin tuntemaan kanssaihmiset, jotka yhteistyöllään luovat Oulun taidemuseon.

Kuva: Mika Friman
Alueellisen vastuumuseon tehtävien yhteydessä pääsin kuntavierailuihin mukaan. Limingassa seurasin Oulun taidemuseon ja Limingan kunnan eri toimijoiden välistä yhteistyötä työryhmän kokoontuessa suunnittelemaan Vilho Lammen näyttelyyn liittyviä tapahtumia. Hailuodossa osallistuin kouluille suunnatun työpajan vetämiseen. Esittelimme Hailuodon yläasteelle verkkoon toteutetun Rohkeus-näyttelyn, jonka pohjalta teimme näyttelyn teemoja käsitteleviä tehtäviä yhdessä oppilaiden kanssa. Tarkoituksena on tuoda kuntiin taidetta kuntalaisten luokse, jossa ei ole omaa taidemuseota. Tehtäviin kuului myös kartoittaa taidekenttää.
Tutustuin myös kuraattorin toimenkuvaan. Osallistuin tulevien näyttelyiden suunnitteluvaiheeseen olemalla mukana taitelijoiden työhuonevierailuilla. Taitelija ja kuraattori käyvät keskusteluja mahdollisista aikatauluista ja näyttelyn sisällöstä. Tehtäviini kuului valmistautua työhuonevierailuja varten tutustumalla taiteilijan aikaisempaan tuotantoon ja työskentelytapoihin, jonka pohjalta esitin muutaman kysymyksen taiteilijoille. Henkilökohtaisesti minua kiinnostaa taiteilijan työskentely ja miten hän sen mieltää. Käymieni keskustelujen pohjalta koin keskinäistä ymmärrystä. Näyttelysuunnittelun toiseen vaiheeseen pääsin tutustumaan Lumipalloefekti 2021 -näyttelyn toteutuksen yhteydessä. Seurasin näyttelyn koordinointia ja ripustamiseen liittyviä työtehtäviä, jotka perustuvat museomestareiden, kuraattorin ja taitelijoiden väliseen yhteistyöhön. Työ pohjautuu keskustelevuuteen. Itse osallistuin näyttelyn luomiseen oikolukemalla näyttelytekstejä ja taiteilijaesittelyjä.
Taidepedagogiseen puoleen pääsin osallistumaan Lumipalloefektin teemojen pohjalta laadittavien kouluille suunnattujen tehtävien ideointiin. Työn keskusteleva ote mahdollisti myös omien huomioiden esittämisen ideoinnin yhteydessä. Osallistuin myös valtakunnallisen Taidetestaajat-ohjelman toimintaan. Taidetestaajat on Suomen suurin kulttuurikasvatuksellinen ohjelma, jossa kahdeksasluokkalaisille ja heidän opettajilleen tarjotaan mahdollisuus tutustua taiteeseen eri vierailukohteissa. Opastin yhdessä museolehtoreiden kanssa kouluryhmille Vilho Lampi, väkevä lakeus -näyttelyä varten suunniteltuja tehtäväkokonaisuuksia, jotka orientoivat oppilaita käsittelemään näyttelyn sisältöä.

Kuva: Vilho Lampi, Siltatanssit, 1930, Oulun taidemuseon kokoelma.
Olin mukana myös asiakaspalvelutyössä. Toimin viikon ajan salivalvojana ja tehtäviini kuului perehtyä Vilho Lammen tuotantoon ja elämäkertaan. Näiden tietojen pohjalta olin koostanut opastuksen, jonka esitin ryhmille näyttelyn yhteydessä. Asiakaspalvelutilanteet ovat tärkeitä vuorovaikutustilanteita, joissa mielestäni myös opas voi välillä toimia oppilaana. Keskustelevuus nousee tässäkin yhteydessä tärkeäksi elementiksi.
Taidekokoelmapuolen tehtäviin osallistuin tekemällä puhelimitse taitelijahaastatteluja. Oulun taidemuseo suorittaa teoshankintoja kokoelmiinsa. Teoshankintojen yhteydessä teokset dokumentoidaan valokuvin sekä tekemällä taitelijahaastatteluja teoksiin liittyen. Haastattelussa selvitetään teoksen lähtökohtia, tausta, idea ja materiaalit. Nämä tiedot yhdessä valokuvien kanssa tallennetaan Oulun taidemuseon tietokantaan tulevaa käyttöä varten. Koostin haastattelujen pohjalta tekstin, jonka tallensin tietokantaan. Näistä tiedosta kirjoitin teoksen esittelytekstin, joka julkaistaan Oulun taidemuseon teoshankinnoista kertovilla nettisivuilla. Otin myös osaa Oulun kaupungin pääkirjastossa teosinventointiin.
Kaiken kaikkiaan olen päässyt keskustelemaan osaavien henkilöiden kanssa heidän toimenkuvistaan ja miten he mieltävät työnsä. On ilo keskustella ja miettiä yhdessä, mitä tarkoittaa olla museo ja sen osana toimijana. Yksilö omalla toiminnallaan vaikuttaa merkityssisältöön, jonka annamme museolle kävijöinä, ylläpitäjinä ja toiminnan luojina. Museo toimii yhtenä äänenä muiden joukossa laajemmassa yhteiskunnallisessa kontekstissa. Jokainen omalla toiminnallaan antaa merkityksen kokonaisuuteen nähden. Yhteistyö ja yhdessä oleminen puolestaan antavat syvyyttä ja monimerkityksellisyyttä siitä mitä kaikkea se voisi olla.
Teksti: Harjoittelija – N.C.Y