3.11.2021 klo 9:47
Liminka-maalauksen konservointi 2018–2020
Liminka-maalauksen päätyminen Oulun taidemuseon kokoelmaan on lahjoittajan ansiota. Taideteoksen tullessa maalauskonservaattorin työstudioon teokselle tehtiin alkudokumentointi ja sitä valokuvattiin tutkimusvalojen avulla. Varsin pian todettiin, että taideteokselle tarvitaan konservointi, jossa maalauksen kangas tuetaan vuoraamalla. Lisäksi teos oli varsin likainen ja maalauspinta osittain vaurioinen.
Moderni rakenteellinen konservointitoimenpide, jota kutsutaan sumutusvuoraukseksi (mist-lining) tukee maalauksen alkuperäistä kangasta. Kiinnitys kankaaseen on hellävarainen ja liima ei imeydy kankaaseen, vaan rakenne tukee kohdetta hellävaraisesti alkuperäisen maalauskankaan taustapuolelta.
Taidekonservoinnin aikana teokselle tehdään lisäksi maalauksen puhdistaminen, irtonaisten maalilevyjen värinkiinnitys, maalauskankaan ja maalipinnan aaltoilun suoristaminen, maalauskankaan repeämien paikkaaminen, reikien sekä reunojen lankojen vahvistaminen sekä sumutusvuoraus, kittaus ja retusointi sekä kiinnitys uuteen kiristyskehykseen.

Testeillä varmistetaan, että muokattava liima ja vuorauskangas sopivat maalauksessa käytetyn kankaan vuoraamiseen.
Ennen taideteoksen sumutusvuorausta teos irrotetaan ulkokehyksestään ja maalauskangas kuivapuhdistetaan taustapuolelta sekä tehdään vuorausliima-aineen koostumus-, aktivointi- ja irrotustestit. Testitulosten havaintojen perusteella määritellään sumutusvuorauksen materiaalit.

Maalauskonservaattori Veera Lopés-Lehto ja museomestari Mika Siekkinen suunnittelivat sumutusvuorauksessa käytettävän alipainekuoren toteuttamisen.
Taideteokselle rakennetaan alipainekuori kootun kehikon avulla. Liima-aine levitetään vuorauskankaalle etukäteen rajatulle alueelle. Teoksen vuoraamista varten leikataan ohut kangas, johon vuorausliiman aktivointiaine imeytetään. Taideteoksen reunat käsitellään ja teos käännetään kuvapuoli ylöspäin ja siirretään liima-aineen levittämisen jälkeen alipainekuoreen vuorauskankaan päälle. Teosta nostetaan ja liuotinkangas levitetään alle. Sumutusvuorauksen liima-aine aktivoituu ja kangas poistetaan.

Liiman aktivointi orgaanisella liuottimella edellyttää henkilökohtaisen moottoroidun suojaimen käyttöä.
Maalausta pidetään alipaineessa riittävän aikaa. Vuorauksen jälkeen maalaus kiinnitetään uuteen kiristyskehykseen. Maalipinnan puutoskohdat ja repeämä alueet kitataan ja tasoitetaan sekä eristetään. Lisäksi tehdään restaurointimaalausta. Taideteoksen äärimitta on taidekonservoinnin jälkeen 63,5 cm x 180,5 cm.

Maalaus on kiinnitetty vuorauskankaaseen ja kiristyskehykseen.
Liminka-maalauksen uusi ulkokehys on valmistettu mittatilauksena tehdystä uudesta kehyslistasta. Maalauskonservaattori kiinnittää taideteoksen kehystykseen konservointistudiossa. Teoksen edessä kehystyksessä on UV-Optimum heijastamaton 2 mm lasi, jonka ultraviolettisuojaus suojaa taideteosta valon aiheuttamalta haurastumiselta. Lasia tukee kehyksen sävyyn maalatut korotuslistat, jotka pitävät lasin paikallaan ja erillään maalauksen pinnasta. Kehyksen taakse kiinnitetään korottavat listat ja lisäksi taustasuojaus tehdään polypropyleeni (PP) muovisella kennolevyllä, joka kiinnitetään ruuvein taustalistaan. Taideteoksen taustalla olevaan suojalevyyn kiinnitetään teostiedot sisältävä tunnistelipuke ja lopuksi toimenpiteet kirjataan konservointikertomukseen.
Teksti ja kuvat: tutkija-konservaattori Päivi Kyllönen-Kunnas