29.9.2021 klo 17:56
Oulun taidemuseo ja Pohjois-Pohjanmaan museo alueellisina vastuumuseoina
Alueellisena vastuumuseona Museo- ja tiedekeskus Luuppi ja sen yksiköt Oulun taidemuseo ja Pohjois-Pohjanmaan museo palvelevat ja neuvovat toimialueidensa kuntia ja kaupunkeja, paikallisia museoita, yhteisöjä sekä yksityishenkilöitä kuvataiteeseen ja visuaaliseen kulttuuriperintöön liittyvissä asioissa.
Vastuumuseon taidemuseotehtävän toimialueena on Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu ja tehtävässä työskentelee tällä hetkellä kohdennetusti konservaattori Aino Sainio, sekä allekirjoittanut, vastuumuseotutkija Selina Väliheikki. Lisäksi käytössämme on tapauskohtaisesti taidemuseon sekä Luupin henkilökunnan ammattitaito.
Alueellisessa museotoiminnan tehtävässä vetovastuu on Pohjois-Pohjanmaan museolla. Työtä tekee toinen tekstin kirjoittajista, tutkija Riina Kohonen sekä restaurointimestari Martti Koivumäki ja tietenkin koko museon henkilökunta aina omien tehtäviensä mukaisesti. Paikallismuseotyössä alueena on Pohjois-Pohjanmaan maakunta, jonka 30 kunnassa ja kaupungissa on toimivia paikallismuseoita yli seitsemänkymmentä, suurin osa täysin vapaaehtoisvoimin toimivia.

Lattiatason museotyötä. Restaurointimestari Martti Koivumäki tarkastelemassa museon lattian hyönteistuhoa.
Vastuumuseotyö perustuu lakiin
Vastuumuseotyö perustuu museolaissa sille määrittelyihin tehtäviin. Museoviraston kanssa laaditaan muutamaksi vuodeksi kerrallaan suunnitelmat ja tehdyt työt myös raportoidaan heille. Päästäkseen vastuumuseoksi täytyy olla siihen edellytykset kuten riittävän laajat kokoelmat, hyvät tilat ja ammattitaitoa tehtävään.
Paperilla työmme koostuu kolmesta määritellystä osa-alueesta: 1) kehittäminen ja verkostot, 2) tieto ja digitalisaatio ja 3) alueelliset museopalvelut ja neuvonta. Käytännössä tutkimme ja tallennamme alueen kulttuuriperintöä, kuvataidetta ja taiteellista toimintaa mm. taiteilijahaastatteluiden merkeissä. Yhdessä alueidemme toimijoiden kanssa pyrimme rakentamaan ja ylläpitämään alueellisia, valtakunnallisia ja kansainvälisiä verkostoja. Verkostojen rakentamisessa tärkeää on kohtaaminen ja vuoropuhelu, näin ollen liikumme alueellamme aktiivisesti.

Vastuumuseotutkija Selina Väliheikki tekemässä taiteilijahaastattelua Riikka Keräsen puutarhassa Ristijärvellä. Kuva: Mika Friman.
Alueellinen taidemuseo palvelee 38 kuntaa
Alueellisessa taidemuseo tehtävässä palvelemme 38 kuntaa. Ammatillisesti hoidettuja, valtionosuuden piiriin kuuluvia taidemuseoita on alueellamme Oulun taidemuseo sekä Kajaanin taidemuseo. Paikallisia taidemuseoita alueellamme ovat Vilho Lampi museo Limingassa, Oskari Jauhiaisen galleria Kiimingissä sekä Kyösti ja Kalervo Kallion museo Nivalassa. Niiden toiminnasta vastaavat kuntien kulttuuripalvelut, yhdistykset ja vapaaehtoiset.
Alueellisesti tuttu palvelu ovat olleet Oulun taidemuseon tuottamat kiertonäyttelyt, jotka ovat olleet esillä mm. kuntien näyttelytiloissa, usein kirjastoilla. Koronan tyrehdyttäessä näyttelytoiminnan hetkellisesti, olemme tämän vuoden ajan suunnitelleet tulevaa: tänä syksynä keskitymme verkkonäyttelyihin ja vuonna 2022 vaihtuvien kiertonäyttelyiden lisäksi toteutamme vuoden 2022 aikana päiväkodeille suunnattuja minitaidekaappeja. Minitaidekaapit ovat tilausteoksia taiteilijoilta ja ensimmäisenä kiertoon lähtee Hyrynsalmella ja Helsingissä työskentelevän Michaela Caskován sään tarkkailuun keskittyvä taidekaappi. Vuoden 2022 kiertonäyttelyt puolestaan starttaa Haapajärveltä kotoisin olevan, palkitun kuvittaja Marika Maijalan Kuvittajan kapsäkki -näyttely.
Lisäksi teemme kuntavierailuja, järjestämme koulutusta sekä tarjoamme asiantuntija-apua mm. kuntien taidekokoelmien inventoinnissa ja ylläpidossa, teosten huoltoon liittyvissä asioissa, julkisen taiteen hankkeissa sekä näyttely- ja tekijänoikeussopimuskäytännöissä.
Alueellinen museotyö tukee kulttuuriperinnän suojelutyötä
Alueellisessa museotyössä valvomme ja neuvomme paikallismuseoiden hankkeisiin myönnetyissä avustuksissa ja hanketyöryhmissä. Kaiken toiminnan tavoitteena on tukea omaehtoista ja pitkälle kantavaa kulttuuriperinnön suojelutyötä. Maakunnassa on yli seitsemänkymmentä paikallismuseota eikä yksikään niistä ole samanlainen. Paikallismuseoiden hallussa on valtava määrä paikallisesti arvokkaita rakennuksia, joiden suojelutyössä pyritään aina korostamaan rakennusten oikeaoppista korjaamista. Esineistöä on kerättynä jokaisessa paikallismuseossa vähintään parituhatta.

Iin kotiseutumuseon esineistöä.
Esineistöön, rakennuksiin ja valokuviin sisältyy valtava määrä paikallista tietoa. Tämän tiedon tallentaminen sähköiseen muotoon ja varmaan talteen onkin yksi suurimmista tehtävistä. Digitalisaation hyödyntäminen on museoissakin uusi tavoite. Pelkkä tiedon tallennus ja jakaminen ei vielä ole kiinnostavaa, vaan aineistoja tulee avata erilaisille käyttäjille ja tiedon tulee olla helposti löydettävissä ja tuottaa ymmärryksen lisäksi myös iloa.
Työtä tulevaisuutta varten
Alueellista työtä on tehty Oulun taidemuseolla ja Pohjois-Pohjanmaan museolla 1980-luvulta saakka ja sitä kehitetään yhdessä Museoviraston ja muiden alueellisten vastuumuseoiden kanssa.
Pohjois-Pohjanmaan museo juhlii tänä vuonna 125-vuotista toimintaansa. Museo on ollut syntymästään lähtien koko maakunnan museo, ei vain kaupungin museo. Kokoelmat muodostuvat koko maakunnan kulttuuriperinnöstä. Museota voisi sanoa puolen Suomen keskusmuistiksi. Tallennustyö ei tule koskaan valmiiksi eikä sillä ole päätöspistettä.
Museotyö on aina työtä tulevaisuutta varten. Tallentamisessa on aina katse kohti tulevia aikoja ja tulevia sukupolvia. Kehittäminen ei ole tallentamisen vastakohta, eikä museotyö ole koskaan erillinen saareke vaan aina yhteydessä paikkakuntaansa ja sen ihmisiin. YK:n ihmisoikeuksien julistuksen mukaan yksilöillä ja yhteisöillä on oikeus hyötyä kulttuuriperinnöstä ja osallistua sen rikastuttamiseen. Oikeuteen liittyy myös velvollisuus kunnioittaa muiden kulttuuriperintöä. Suomen perustuslaissa taas painotetaan, että kulttuuriperinnön suojelu on meidän jokaisen asia. Paikallismuseot ovat tärkeä osa sitä työtä. Siinä olemme palvelemassa maakuntaamme.
Vastuumuseotyö tähtää kuvataiteen ja kulttuuriperinnön näkyvyyden ja saavutettavuuden lisäämiseen toimialueellaan. Työssä tärkeää on avoimuus, yhteistyö ja keskustelu.
Selina Väliheikki, vastuumuseotutkija, taidemuseotehtävä
Riina Kohonen, vastuumuseotutkija, alueellinen museotyö