29.3.2021 klo 20:22
Sota-ajan Oulu piirtyi kartalle – Citynomadi opastaa tapahtumapaikoille
Julkaisimme vastikään Citynomadi-alustalla sovelluksen, jonka pääosassa ovat talvisodan ja jatkosodan aikana Oulussa otetut valokuvat sekä aiheeseen liittyvä tutkimus. Toivottavasti tämän kokonaisuuden avulla Oulun sota-aika avautuu niillekin, joille aihe ei ole entuudestaan tuttu. Kun lähihistorian traumaattinen aihe tuodaan lähelle, omille kotikulmille, saavat siihen kokonaan uudenlaisen tarttumapinnan myös sodanjälkeiset sukupolvet.
Lähtökohtana reitin tekemiselle ovat olleet valokuvat. Itselleni monet sota-ajan Oulua esittävät kuvat ovat tuttuja vuosien takaa erilaisista näyttelyprojekteista. Silti ne jaksavat aina hätkähdyttää: nähdä tuttu kotikaupunki, sen kadut ja rakennukset sen jälkeen, kun vihollisen pommikoneet ovat moukaroineet niitä. Valokuvat ovat vanginneet tuhon jälkeisen tunnelman meille jälkipolville.
Suurin osa Oulu sodissa -sovelluksen kuvista on ottanut oululainen valokuvaaja Uuno Laukka (1914−1978). Pohjois-Pohjanmaan museon hallussa olevan kokoelman osalta tieto on varma. On myös todennäköistä, että monet Oulussa otetuista SA-Kuvista sekä Kalevan kuvista ovat Uuno Laukan nappaamia; toimihan Uuno ”Teekoo” Laukka sodan aikana Puolustusvoimien TK-kuvaajana sekä sanomalehti Kalevan kuvaajana vuoteen 1945 asti.

Kuvassa Rotuaarin aukio on juuri saanut alkunsa. Paikasta tuli aukio sen jälkeen, kun helmikuun 1944 pommitusten jättämät rauniot oli raivattu pois. Kuva: Pohjois-Pohjanmaan museon kuva-arkisto / Uuno Laukan kokoelma
Citynomadin heikkoutena voisi tässä tapauksessa pitää sitä, että sinne ladatut kuvat eivät ole zoomattavissa. Näin ollen kuvien yksityiskohtainen tarkastelu ei ole mahdollista. Kuitenkin osaa kuvista pääsee katselemaan korkealaatuisina niiden alkuperäisestä sijaintipaikasta eli SA-Kuvista sekä Museoviraston ylläpitämästä Journalistisesta kuva-arkistosta.
Citynomadin vahvuutena on se, että kuvat voidaan asemoida kartalle suurin piirtein niiden ottamispaikoille. Sikäli, kun kuvauspaikka tiedetään tai se voidaan päätellä kuvasta. Kun lähestyt avoinna olevan sovelluksen kanssa kohdetta, antaa mobiililaite hälytyksen ollessasi 15 metrin säteellä kohteesta. Voit kuitenkin tutustua sovelluksen reitteihin vaikkapa kotisohvaltasi käsin; Citynomadi ei ole lokaatioon eli katsojan sijaintipaikkaan sidottu. Citynomadi toimii myös suoraan selaimessa, joten jos sovelluksen lataaminen mietityttää, se ei ole välttämätöntä. Sovelluksen lataaminen on maksutonta.

Citynomadin pöytäversiossa ”tasot” ovat selkeästi näkyvissä. Tasoja voi napsauttaa pois näkyviltä yksi kerrallaan, mikä helpottaa eri aikakausien tai aiheiden hahmottumista karttapohjalle. Eri teemoille on valittu omat värinsä.
Kaikkiaan Oulu sodissa -reitillä on tällä hetkellä 80 kohdetta, joissa on ollut jonkinlaista sotaan liittyvää toimintaa vuosina 1939−1944. Jokaisessa kohteessa on vähintään yksi valokuva, joissakin jopa viisi. Katseltavaa ja luettavaa siis riittää. Mikäli kuitenkin tiedonjanosi kasvaa reitillä edetessäsi, voit syventyä aiheeseen lisää kunkin kohteen alalaidassa olevien lähdevinkkien avulla; tutkimuskirjallisuutta aihepiiristä ja sen liepeiltä on löydettävissä runsaasti.
Kiitokset materiaalin oikoluvusta ja kommentoinnista kollegoilleni Eija Konttijärvelle ja Patrik Franzénille.
Tutustu Oulu sodissa -sovellukseen.
Teksti: museolehtori Arja Keskitalo, Pohjois-Pohjanmaan museo