Oulu
Arkisto
Luuppi / Blogi
10.6.2020 klo 13:06 Luupin viestintä

Vähän erilainen kevät

Koronaepidemian ilmaantuessa taidemuseot suljettiin pikaisesti ja yleisötyön jo etukäteen suunnittelemat lukuisat opastukset ja taidepajat peruutettiin. Oulun taidemuseon näyttelyvuosi oli alkanut hyvin; Ellen Thesleffin neljä viikkoa auki ollut Aurinkosuudelma veti väkeä ennätystahtiin.

Kevään toisen näyttelyn, pakolaisaiheisen Sijoiltaan, aukiolo jäi vain kahden viikon mittaiseksi. Taiteilijoiden ja tutkijoiden kahden vuoden työrupeaman näkymättömäksi muuttuminen harmitti kovasti, mutta onneksi näyttely avattiin kesäkuussa Lappeenrannan taidemuseossa alkuperäisen kiertosuunnitelman mukaisesti. Lisäksi saimme myös Oulussa nauttia virtuaalisia makupaloja näyttelystä tutkija-valokuvaaja Mika Frimanin kuvaaman videon välityksellä.

Ovien yllättävä sulkeutuminen pysäytti ja pohdimme taidekasvatuksen tiimissä, miten tästä eteenpäin. Emme kuitenkaan jääneet museoamanuenssien Mirka Kortesojan ja Outi Rinta-Homin kanssa harmittelemaan ja voivottelemaan tilannetta vaan jo kahden päivän kuluttua olimme kuvaamassa videomateriaalia Thesleffin näyttelytiloissa, jotta saisimme välitettyä yleisölle teoksia, tunnelmia, suunnittelemiamme sisältöjä sekä erityisesti piristääksemme kaikkien karanteenissa olevien päiviä. Ensimmäinen virtuaalitoteutuksemme Satuhetki Ellenin kanssa oli yleisön saatavilla jo seuraavan viikon perjantaina. Tämän videototeutuksen onkin yleisö ottanut lämmöllä vastaan ja katselukertoja on kertynyt jo lähes 10 000!

Samalla viikolla maaliskuussa alkoi myös virtuaalisen näyttelyesittelyn suunnittelu, jonka äänioppaana toimi näyttelyn kuraattori Hanna-Reetta Schreck. Hanna-Reetalla sattui onneksemme olemaan kotonaan Helsingissä äänitysstudio, joten homma hoitui nopeasti. Oulun kaupungilla haluttiin tuottaa kuntalaisille virtuaalisisältöjä karanteeniin ja saimme suunnittelupäällikkö Olli Rantalan mukaan toteuttamaan upeaa 360-virtuaalitoteutusta Aurinkosuudelma-näyttelystä. Suomen- ja englanninkielisten virtuaalikierrosten teknisestä toteutuksesta vastasi oululainen Saha Prod Oy. Jo kahden ensimmäisen viikon aikana suomenkielisillä sivuilla vierailtiin lähes 10 000 kertaa ja tähän päivään mennessä kävijöitä on ollut huikeat 14 000 kpl. Mukava yllätys on myös ollut, että noin 30 prosenttia kävijöistä on viettänyt virtuaalinäyttelyssä lähes tunnin. Siis ihan oikeaa meininkiä!

Heti alkuvaiheessa suunnittelimme 360-virtuaalikierroksen yhteyteen kattavan palautekyselyn. Paljon palautetta ja kiitosta on tullut myös Facebookin kautta ja viestien muodossa. Eräs oppilas kirjoitti opettajalleen: “Äikässä oli perus juttuja, mutta kuviksessa tutustuimme kiinnostavaan ihmiseen. Hänen nimensä on Ellen Thesleff. Hän on erittäin kiinnostava ja inspiroiva nainen, koska hän on oma itsensä ja on luottavainen siihen mitä tekee. Hän esimerkiksi käytti housuja ja joskus jopa kravattia ja leikkasi hiuksensa ihan lyhyiksi. Sain hänestä inspiraation, koska nyt haluan leikata niskasiilin.”

Yksi suurimmista taidekasvatustiimin asiakasryhmistä olisi maalis-huhtikuun aikana ollut Taidetestaajat, joita ehti vierailla meillä ainoastaan kaksi ryhmää ennen museon sulkeutumista. Tämän vuoksi halusimme hyödyntää heille suunniteltua kokonaisuutta sekä tarjota apua opettajien ponnisteluun etäopetuksen kanssa. Toteutimme näyttelystä laajemman videokierroksen ja tehtäväpaketin sisältävän kokonaisuuden erityisesti yläkoulun oppilaita ja opettajia ajatellen. Pyrimme ottamaan huomioon eri oppiaineet ja tehtäväpaketti sisältääkin kuvataiteen tehtävien lisäksi myös oppiaineita yhdistelevää materiaalia. Samoin opettajien etäopetuksen tueksi tuotettiin yliopisto-opiskelijoiden kanssa toteutettuja virtuaalisia pajakokonaisuuksia, jotka yhtä lailla jäivät todellista toteutusta vaille museon sulkeutumisen vuoksi.

Virtuaalituotteiden tavoitteena on ollut tarjota niin päiväkodeille ja koulujen etäopetukseen kuin kotona pysytteleville perheille, ikäihmisille ja muille museokävijöille ilmaisia, mielekkäitä ja matalan kynnyksen taidekokemuksia ja oppimismahdollisuuksia myös poikkeustilan aikana. Pyrkimyksenä oli samalla luoda palvelu, jota voitaisiin hyödyntää myös mm. vanhainkodeissa ja yksin kotona olevien arjessa. Kehitimme sisältöä osin yhdessä terveyden- ja hyvinvoinninalan toimijoiden, sekä kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluiden ja Oulun yliopiston kanssa. Sisällöissä pyrittiin huomioimaan laajasti eri ikä- ja käyttäjäryhmät sekä heidän tarpeensa ja rakentamamme kokonaisuus onkin nyt ehdolla vuoden museopedagogiseksi teoksi, jonka palkittavat teot julkistetaan syyskuussa valtakunnallisten museopäivien yhteydessä Helsingissä.

Valmistautuminen kesään

Virtuaaliset esiintulot ja onnistumiset ilahduttivat, mutta kesäkauden näyttelyiden kohtalo oli aika pitkään epäselvä. Kaikesta museoiden avautumiseen liittyvästi epävarmuudesta huolimatta näyttelyiden valmistelua piti jatkaa normaaliin tapaan ja kehitellä lisäksi erilaisia varasuunnitelmia. Lopulta tässä kävikin ihan hyvin: Thesleff-näyttelyn kaikki lähes 30 lainaajatahoa suostuivat ilomielin jatkamaan teostensa lainausta elokuun loppuun saakka. Vain pieni määrä Ateneumin muihin näyttelyihin ennakkoon luvattuja teoksia palautui kotipesäänsä.

Suomalaisen ITE-taiteen 20-vuotisjuhlanäyttely Kohtalona luovuus saatiin avattua kesäkuun alussa vain kaksi viikkoa alkuperäisestä avautumisajankohdasta myöhässä. Museomestarit Mirva Hannula ja Mika Siekkinen ryhtyivät näyttelytilojen maalaamiseen ja erinäisten rakenteiden valmisteluun jo huhtikuun puolella. Samoihin aikoihin saapuivat ensimmäiset teokset Ranskasta ja Saksasta – ja lisää tuli Islannista, Venäjältä, Hollannista ja Kokkolasta, jossa kiertonäyttelyn pienimuotoisempi versio oli avattu ja hetimiten suljettu helmikuussa.

Toukokuun puolimatkassa näyttelyripustuksessa vierailivat myös valokuvaaja Veli Granö Porvoosta, kuvanveistäjä Tapani Kokko Orimattilasta ja näyttelyn kolmesta kuraattorista kaksi, Elina Vuorimies Kokkolasta ja Minna Haveri Hämeenlinnasta. Kuraattorit tuumivat, että oli oikeastaan aika ylellistä nauttia suljetusta museosta näin privaatisti.

Ellen Thesleffin ja Kohtalona luovuuden kaltaiset isot näyttelyt vaativat paljon taustatyötä ja yhteistoimintaa organisaation sisällä ja ulkopuolella; aikatauluttamista, sopimusten ja asiakirjojen laatimista, moninaisten teoslistojen muokkaamista, vakuutus-, kuljetus- ja matkajärjestelyjä, graafista suunnittelua, käännöstyötä, näyttelytilan visuaalisuuden suunnittelua ja toteutusta, konservaattoreiden tarkastuksia, yleisöpalveluiden ja pedagogisten sisältöjen suunnittelua ja mediamateriaalien tuottamista. Pyörät eivät voi oikein pysähtyä, vaikka mikä epidemia iskisi.

Melkein kaikki kotimaiset museot ovat joutuneet muokkaamaan näyttelyohjelmistojaan kesän ja loppuvuoden osalta. Osa muutoksista aiheuttaa ohjelmistojen elämistä useiden vuosien ajan. Meilläkin kesänäyttelyksi alun perin suunniteltu kokoelmanäyttely Rento meininki avautuu vasta syyskuun puolivälissä, mutta taidekasvatustiimi on jo täyttä vauhtia rakentamassa siihen pedagogista osiota tunnusteluteoksineen ja toiminnallisine osioineen sekä Taidetestaajille suunnattua pakopelityylistä vierailukokonaisuutta. Lisäksi näyttelyn yhteyteen toteutetaan virtuaalinäyttely, joka esittelee Oulun taidekoulun oppilaiden tuotoksia heidän 40-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Toivottavasti tuolloin voimme jo järjestää ihan oikeat avajaiset. Sitä kohti!

Terveisin museolehtori Laura Lampinen & amanuenssi Elina Vieru

Teoskuva: Väinö Oja, Tyttö ja Lammas 2016, Biblia-nainen 2007, Nainen, Madonna, maalatut puuveistokset, Maaseudun Sivistysliitto – ITE-taiteen kokoelma. Kuva: Mika Friman.

Tutustu Ellen Thelseffiin virtuaalisesti

Ellen Thesleffin Aurinkosuudelma-näyttelyn 360-virtuaalikierros suomeksi
tai englanniksi
Virtuaalinen satuhetki Ellenin kanssa ja tekemistä lapsille Ellenin taiteen parissa 
Ellen Thesleff – Aurinkosuudelma -videokierros ja etätehtäväpaketti kouluille 

Etätyöpajamateriaalit kouluille opetuskäyttöön

Taide kuuluu kaikille -työpaja
Ellen Firenzessä -opetuspaketti

 

X

Arkisto

lokakuu 2023

syyskuu 2023

huhtikuu 2023

maaliskuu 2023

helmikuu 2023

tammikuu 2023

joulukuu 2022

marraskuu 2022

lokakuu 2022

syyskuu 2022

elokuu 2022

heinäkuu 2022

kesäkuu 2022

huhtikuu 2022

maaliskuu 2022

helmikuu 2022

tammikuu 2022

joulukuu 2021

marraskuu 2021

lokakuu 2021

syyskuu 2021

kesäkuu 2021

toukokuu 2021

huhtikuu 2021

maaliskuu 2021

helmikuu 2021

tammikuu 2021

joulukuu 2020

marraskuu 2020

lokakuu 2020

syyskuu 2020

elokuu 2020

kesäkuu 2020

toukokuu 2020

maaliskuu 2020

helmikuu 2020

joulukuu 2019

marraskuu 2019

lokakuu 2019

syyskuu 2019

elokuu 2019

kesäkuu 2019

huhtikuu 2019

maaliskuu 2019

helmikuu 2019

tammikuu 2019

joulukuu 2018

lokakuu 2018

syyskuu 2018

maaliskuu 2018

helmikuu 2018

tammikuu 2018

joulukuu 2017

marraskuu 2017

elokuu 2017

huhtikuu 2017

maaliskuu 2017

tammikuu 2017

joulukuu 2016

lokakuu 2016

elokuu 2016

toukokuu 2016

huhtikuu 2016

maaliskuu 2016

helmikuu 2016

tammikuu 2016

joulukuu 2015

marraskuu 2015

lokakuu 2015

syyskuu 2015

elokuu 2015

kesäkuu 2015

toukokuu 2015

huhtikuu 2015

maaliskuu 2015

helmikuu 2015

tammikuu 2015

joulukuu 2014

marraskuu 2014

lokakuu 2014

syyskuu 2014

elokuu 2014

heinäkuu 2014

kesäkuu 2014

toukokuu 2014

huhtikuu 2014

X

Tänään Luupissa

10.12.2023