18.12.2015 klo 11:39
Taidetta työpaikoille
”Ihanaa, saadaanko me taidetta! Tuotteko te meille oikeita tauluja! Mahtavaa!” ovat usein ihmisten reaktiot, kun jalkaudumme kaupungin virastoihin ja työtiloihin mukanamme kärryllinen taideteoksia.
Oulun taidemuseon tehtävänä on nimittäin myös sijoittaa kokoelmistaan kuvataidetta kaupunkiorganisaation toimitiloihin työntekijöiden sekä heidän asiakkaidensa piristykseksi ja virkistykseksi. Virastojen ja toimistojen ohella Oulun kaupungin kokoelman teoksia on sijoitettuna päiväkoteihin, kouluihin, terveyskeskuksiin, kirjastoihin – tiloihin, joita kaupunkilaiset käyttävät.
Taidemuseon hoitama Oulun kaupungin kokoelma muodostuu lähes kahdestatuhannesta taideteoksesta. Eri kuvataiteen muodot ja aihepiirit ovat edustettuina laajasti kokonaisuudessa. Julkiset ulkoveistokset ja rakennuksiin integroidut prosenttitaideteokset kuuluvat myös Oulun kaupungin kokoelmaan, mutta varsinainen sijoituskokoelma muodostuu pääasiassa pienempikokoisista maalauksista, piirustuksista, grafiikanvedoksista sekä muutamista kymmenistä pienveistoksista ja tekstiiliteoksista. Näistä teoksista suurin osa on tällä hetkelläkin sijoitettuna eri puolille kaupunkia.
Taidemuseolla sijoitustoimintaa pyörittää kokoelmayksikössä toimiva asiantuntijatyöryhmä, johon kuuluvat kokoelma-amanuenssi, konservaattori, museomestarit ja tutkija-valokuvaaja. Itse sijoitusprosessi sisältää monta vaativaa työvaihetta. Toimintaketju alkaa asiakkaan yhteydenotosta. Amanuenssi käy sovitusti kohteessa tutustumassa pintapuolisesti tiloihin ja toimintaan. Näin muodostuu käsitys siitä, millaista taidetta kullekin työpaikalle on mahdollista tuoda. Jokaisen työpaikan asiakasryhmät ja tilojen käyttäjät pyritään myös huomioimaan mahdollisuuksien mukaan teoksia valittaessa.
Toiveesta toimintaan
Amanuenssi esittää asiakkaalle kaupungin kokoelmassa vapaana olevista vaihtoehdoista sopivia teoksia toivottuun tilaan. Hyväksynnän jälkeen taideteokset etenevät työjonoon konservaattorin, museomestarin ja tutkija-valokuvaajan toimenpiteisiin. Kaikki sijoitukseen menevät taideteokset dokumentoidaan, suojataan ja kunnostetaan pitkäaikaisia sijoituksia ajatellen. Koska jokainen työryhmän jäsen tekee sijoitustoimintaa muiden työtehtäviensä ohella, ovat jonot ja
toimitusajat suhteellisen pitkiä. Aikatauluun vaikuttavat muun muassa vuosittaisten sijoituspaikkojen sekä sijoitettavien teosten lukumäärä, sopivien teosten löytyminen sekä muut taidemuseon rinnakkaistoiminnot näyttelyistä ja tapahtumista lähtien.
Joka vuosi sijoitetaan keskimäärin rapeat sata taideteosta yli kymmeneen toimipisteeseen. Useimmiten teoksia viedään kohteittain viidestä viiteenkymmeneen kappaletta. Tämän lisäksi suurin piirtein saman verran teoksia noudetaan sijoituskohteista taidemuseolle muun muassa asiakkaan työtilojen järjestelyiden, muutosten tai muuttojen vuoksi. Toiminta on siis jatkuvaa ja aktiivista molempiin suuntiin. Suurin yksittäinen sijoituskohde on kaupungintalo, jossa Oulun kaupungin kokoelman taideteoksia on tälläkin hetkellä reilusti yli sata kappaletta.
On helppo luulla, että asiakkaan yhteydenoton jälkeen taidemuseolla napataan taideteos ”varastosta”, kipaistaan maalaus kainalossa kohteeseen, napautetaan naula seinään ja nostetaan taulu paikoilleen. Tosiasiassa taidemuseon velvollisuus ja lakisääteinen tehtävä on säilyttää myös tällaista sijoitettavaksi tarkoitettua käyttökokoelmaa mahdollisimman huolellisesti ja pitkälle jälkipolvillekin. Tämän vuoksi teoksia suojataan, huolletaan, konservoidaan ja dokumentoidaan säännöllisesti sitä mukaa, kun niitä palautuu sijoituskohteista. Lisäksi myös uudet hankinnat vaativat usein suojaus-, konservointi- ja kehystystoimenpiteitä, jotta ne säilyisivät hyväkuntoisina mahdollisimman pitkään.
Tiedolla ja taidolla
Museokokoelmien säilytystiloissa teokset ovat valvotuissa olosuhteissa, jossa muun muassa lämpötilalla ja ilmankosteudella on tarkkaan määritellyt ja ylläpidetyt tasaiset ihannearvot. Sijoituskohteissa kaupungin toimisto- ja asiakastiloissa vastaavat olosuhteet muuttuvat enemmän tai vähemmän vuodenaikojen mukaan. Kosteus-, lämpö- ja valovaihtelut rasittavat taideteoksia pitkällä aikavälillä ja pahimmillaan teos voi vaurioitua jopa pysyvästi. Pysyvien vaurioiden syntymiseen jossain määrin vaikuttavat toki myös teoksessa käytetyt materiaalit ja toteutustekniikka.
Kun taideteokset ovat edenneet konservaattorin ja tutkija-valokuvaajan toimenpiteistä valmiiksi sijoitettavaksi, ne pakataan huolellisesti kuljetusta varten. Museomestarit kuljettavat teokset taidekuljetukseen räätälöidyllä autolla tulevaan sijoituspaikkaansa. Myös kuljetuksessa on huomioitava teosten oikeaoppinen käsittely, sillä usein kehykset ja suojapleksit voivat yllättävänkin helposti vaurioitua huolimattomassa otteessa. Taideteosten ripustuksessa puolestaan on oltava asiantuntemusta seinämateriaalista, jotta koukut varmasti pysyvät seinällä eivätkä teokset tipahda lattialle. Lisäksi ripustustekniikasta on oltava käsitys, sillä teoksen materiaali, kokonaispaino ja kehyksen rakenne vaikuttaa ripustuksen tukevuuteen ja turvallisuuteen. Isokokoinen, painavarakenteinen maalaus voi seinältä pudotessaan aiheuttaa materiaalituhojen ohella myös henkilövahinkoja ja pahimmillaan jopa hengenvaaran.
Taidemuseon sijoitustoiminta on maksullista palvelua ja veloitammekin jokaisesta sijoitettavasta teoksesta hinnastomme mukaisen maltillisen korvauksen. Summa on räätälöity yleishyödyllisen ja muodollisen palveluhinnaston mukaan eikä kata yleensä lähellekään niitä todellisia kustannuksia, joita teokselle tehtävät toimenpiteet ja kunkin toimijan työaika vaativat. Toisaalta todellisia kustannuksia veloitettaessa, sijoitustoiminta kuihtuisi omaan mahdottomuuteensa eikä tällainen lopputulos palvelisi sitä tarkoitusta, johon se on luotu.
Sivistävän viihtyisää
Oulun kaupungin kokoelmaan hankitaan vuosittain taideteoksia sijoituskohteita ajatellen. Vaikka kokoelmaan lukeutuukin hyvin erityyppisiä ja aihekirjoltaan moninaisia taideteoksia, pyritään nykyisin jo hankintavaiheessa pohtimaan taideteoksen sopivuutta julkiseen tilaan.
Yhtenä lähtökohtana on se, ettei teoksen aihepiiri ole tarkoitusperältään loukkaava, julkea tai raaka. Kuvataiteen haasteena tietysti on se, että taidetta voi lähes aina tulkita yksilötasolla ja peilata sitä omaan mielenmaisemaansa. Tulkinnanvaraisuus onkin osa taiteen olemusta ja sivistystehtävää. Parhaimmillaan se haastaa ihmistä pohtimaan, keskustelemaan ja näkemään asioita uudenlaisista kuvakulmista. Työpaikalla taide on kuitenkin myös
somistamassa tilaa, luomassa viihtyisyyttä ja edesauttamassa työhyvinvointia.
Sijoitustoiminnan työketjussa on monia haastavia vaiheita. Erilaisten ja joskus hyvin vaativien työvaiheiden ohella on oma haasteensa aikatauluttaa toimintaketju ensimmäisestä asiakasyhteydenotosta taideteoksen ripustukseen asiakkaan tiloihin. Kamppailemme jatkuvasti pitkien, pahimmillaan yli vuoden mittaisten, ruuhkautuneiden toimitusaikojen kanssa. Oulun kaupungin säästötoimenpiteet ylityö- ja täyttölupakieltoineen sekä museo- ja tiedekeskus Luupin omat sisäiset työjärjestelynsä vaikuttavat luonnollisesti tähänkin yksittäiseen palvelumuotoon.
Haasteista huolimatta koemme sijoitustoiminnan kiinnostavaksi, antoisaksi ja mukavaksi työtehtäväksi. Usein myös asiakkaamme toteavat meille, että ”Teillä on kyllä mielenkiintoinen työ!” En voi kiistää tätä näkemystä.
Teksti: Katariina Kemppainen
Kuvat: Mika Friman