Oulu
Arkisto
Luuppi / Blogi
19.5.2015 klo 8:40 Luupin viestintä

Oulun yliopiston tiedekuvakisa 2015

YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco on julistanut vuoden 2015 kansainväliseksi valon vuodeksi (The International Year of Light and Light-based Technologies).

Motoneuron road 300pxTeemavuoden tarkoituksena on edistää valon käyttöön perustuvien teknologioiden kehitystä ja hyödyntämistä ihmiskunnan hyväksi. Osittain tämän innoittamina päätimme järjestää Oulun yliopistossa toimivan bio- ja lääketieteelliseen kuvantamiseen sekä tekniikkaan keskittyvän monialaisen ”Oulu BioImaging” (OBI) -verkoston teemapäivän huhtikuussa 2015. Järjestimme OBI-päivän yhteydessä myös ensimmäisen Oulun yliopiston sisäisen, tiederajat ylittävän kuvakilpailun nimeltään ”OBI Science Image contest 2015”.

Ilmiöiden kuvaaminen ja tulosten esittäminen visuaalisin keinoin on nykyään yhä tärkeämpää myös tieteellisten löydösten julkaisemisessa. Biolääketieteelliset kuvantamistekniikat ovat kehittyneet viime vuosina hurjaa vauhtia ja esimerkiksi vuoden 2014 kemian Nobel myönnettiin yhä aktiivisesti toimiville mikroskopia-alan tutkijoille pääosin heidän parin viimeisen vuosikymmenen saavutuksistaan. Sitä mukaa kun tekniikat ovat kehittyneet, on kuvantamisesta tullut yhä tärkeämpi osa jokapäiväistä tutkimustyötä ja diagnostiikkaa. ”Seeing is Believing”, kuten sanotaan.

Kauniit kuvat eivät kuitenkaan ole usein tieteellisten tulosten valossa niitä kaikkein merkittävimpiä. Tutkittaessa tuntematonta on monesti hyväksyttävä visuaalisesti huonot, sommittelun suhteen puutteelliset sekä teknisesti huonolaatuiset kuvat. Ainutlaatuiset tapahtumat voivat ilmaantua yllättäen eivätkä ne anna välttämättä montaa mahdollisuutta ikuistamiseensa. Riittävän varmuuden saavuttamiseksi vaaditaan lisäksi usein tuskainen määrä onnistuneita toistoja. Voidaankin sanoa, että tiedettä vaivaa ”helpot asiat on jo tehty” -tyyppinen syndrooma ja kokeet muuttuvat hiljalleen yhä haastavammaksi niin suorittajien kuin teknologioiden suhteen.

Tutkijat saattavat ottaa uransa aikana kymmeniä-satoja-tuhansia kuvia, jotka päätyvät pöytälaatikkoon tai ennemminkin kovalevyille odottamaan merkityksettöminä aikaa parempaa. Kuvakisan yhteydessä tutkijoille tarjoiltiin mahdollisuutta hyödyntää otoksiaan ja tarjota ehkä jo kuvaamisvaiheessa esteettisyydellään sykähdyttäneitä kuvia muidenkin vastaavien rinnalle arvioitaviksi. Tällä kertaa arviointi keskittyisi kerrankin kuvien esteettiseen puoleen puuttumatta suuremmin sommitelmien tieteelliseen merkitykseen tai sisältöön.

Kisa lähti käyntiin verkkaisesti ja järjestäjät ehtivät ehkä jo hieman huolestua. Eikö idea saa tuulta alleen, joudummeko nolosti peruuttamaan koko kisan osallistuvien kuvien vähäisyyden vuoksi? Onneksi huoli osoittautui turhaksi. Yliopistoyhteisölliseen tyyliin kuvatulva ryöpsähti liikkeelle vasta viimeisen latausajankohdan lähestyessä ja saimme lopulta yli 30 toinen toistaan hienompaa kuvaa mukaan kisaan! Ehkä jopa liiallinen kriittisyys piti määrän kohtuullisena, mutta toisaalta laadun erittäin korkeatasoisena. Otoksia ladattiin mukaan kisaan monilta tieteen eri osa-alueilta ja oli innostavaa huomata kuvantavan tutkimuksen monialaisuuden kirjo. Kohteet vaihtelivat linnuista hiirten kautta ihmiseen liikkuen useimmiten solu- ja kudostasolla jossain niiden välimaastossa. Kuvaamislaitteiston vaihteluväli oli, jos vertailu nyt on mitenkään mahdollista, vähintään yhtä suuri. Jo laitteistojen hintahaarukka vaihteli muutaman sadan euron järjestelmäkamerasta satojen tuhansien konfokaalimikroskooppeihin ja miljoonien magneettikuvauslaitteisiin!

Kuvien esituomaroinnista vastasi arvovaltainen jurymme, joka koostui eritaustaisista tieteen ja taiteen ammattilaisista. Raatiin saatiin mukaan vuosikymmenten mikroskopiakokemuksella varustettu Oulun Yliopiston tutkimusjohtaja Sinikka Eskelinen, Oulun yliopistollisen sairaalan radiologi ja neurotutkija Vesa Kiviniemi, Infotech Oulun konenäön tutkija Sami Huttunen sekä tiedekuvien ulkopuolelta taiteen ammattilainen, Oulun taidemuseon lehtori Laura Lampinen. Tuomareiden tehtävänä oli valita kymmenen parasta kuvaa finaalivaiheeseen. Tuomariäänissä nähtiin oletetusti jonkin verran hajontaa, mutta yllättävän vähän ottaen huomioon arvioijien erilaiset taustat ja perspektiivit. Näin ollen kärkikymmenikkö saatiin erottumaan selkeästi ja valikoitujen kuvien tie jatkui OBI-päivän aikana järjestettyyn finaaliin. Finalistikuvat tulostettiin suuriksi valokuviksi ja ne ripustettiin esille OBI-päivän ajaksi pystytettyyn ”taidegalleriaan” lääketieteellisen tiedekunnan aulatiloihin. Sadat kiinnostuneet kiertelivät päivän aikana ihailemassa kuvia ja yleisön äänet ratkaisivat lopulta koko kisan voittajakuvan sekä mitalisijat.

Voittajakuvaksi nousi selvällä äänten enemmistöllä Heli Härösen kuva ”Motoneuron Road”, joka kuvaa luustolihaksessa kulkevia hermokimppuja sekä hermolihasliitosten rakenteita kauniissa lehtipuiden reunustamaa tietä muistuttavassa kirkasvärisessä sommitelmassa. Kuvan mielenkiinnon kohteena olevat rakenteet on värjätty fluoresoivilla vasta-aineilla ja kuvattu Biocenter Oulun valomikroskopiaydinpalvelun konfokaalimikroskoopilla. Kuvan ottaja Heli Härönen tekee väitöskirjaa professori Taina Pihlajaniemen johtamassa solujen ja soluväliaineen vuorovaikutuksia tutkivassa Suomen Akatemian huippuyksikössä, ja hänen projektissaan tutkitaan lihassolukalvon kollageenien merkitystä hermolihasliitoksen rakenteeseen ja toimintaan. Hienoisella kuvankäsittelyllä ja ripauksella taiteellista vapautta kuvasta muotoutui vangitseva kokonaisuus, joka tuntui miellyttävän taustasta riippumatta katsojaa kun katsojaa. Onnea siis vielä kerran Helille hienosta työstä ja kuvasta! Kisan toiselle sijalle ylsi Biocenter Oulun elektronimikroskopiaydinpalveluiden Ilkka Miinalaisen pyyhkäisyelektronimikroskoopilla ottama kuva erilaistuvasta monosyyttisolusta luun pinnalla ja kolmanneksi sijoittuneessa kuvassa nivelrikkoa tutkivan Simo Saarakkalan johtaman DIOS-ryhmän Sakari Karhula ja Sami Kauppinen esittävät taiteellisen näkemyksen nivelruston alaisista onkaloista.

Mutta kuten sanottu, kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Kaikki voittajakolmikon kuvat ovat nyt nähtävillä Tietomaan ala-aulassa neljän kuukauden ajan, joten tervetuloa katsomaan vaikkapa vain ohimennen valon vuoden kunniaksi näitä tieteen ja taiteen liitosta syntyneitä kuvakisan kauneimpia helmiä.

Teksti: Veli-Pekka Ronkainen
Kuva: Heli Härönen

Biocenter Oulu, Oulun yliopisto: http://www.oulu.fi/biocenter/
Oulu BioImaging: http://www.oulu.fi/obi/

X

Arkisto

lokakuu 2023

syyskuu 2023

huhtikuu 2023

maaliskuu 2023

helmikuu 2023

tammikuu 2023

joulukuu 2022

marraskuu 2022

lokakuu 2022

syyskuu 2022

elokuu 2022

heinäkuu 2022

kesäkuu 2022

huhtikuu 2022

maaliskuu 2022

helmikuu 2022

tammikuu 2022

joulukuu 2021

marraskuu 2021

lokakuu 2021

syyskuu 2021

kesäkuu 2021

toukokuu 2021

huhtikuu 2021

maaliskuu 2021

helmikuu 2021

tammikuu 2021

joulukuu 2020

marraskuu 2020

lokakuu 2020

syyskuu 2020

elokuu 2020

kesäkuu 2020

toukokuu 2020

maaliskuu 2020

helmikuu 2020

joulukuu 2019

marraskuu 2019

lokakuu 2019

syyskuu 2019

elokuu 2019

kesäkuu 2019

huhtikuu 2019

maaliskuu 2019

helmikuu 2019

tammikuu 2019

joulukuu 2018

lokakuu 2018

syyskuu 2018

maaliskuu 2018

helmikuu 2018

tammikuu 2018

joulukuu 2017

marraskuu 2017

elokuu 2017

huhtikuu 2017

maaliskuu 2017

tammikuu 2017

joulukuu 2016

lokakuu 2016

elokuu 2016

toukokuu 2016

huhtikuu 2016

maaliskuu 2016

helmikuu 2016

tammikuu 2016

joulukuu 2015

marraskuu 2015

lokakuu 2015

syyskuu 2015

elokuu 2015

kesäkuu 2015

toukokuu 2015

huhtikuu 2015

maaliskuu 2015

helmikuu 2015

tammikuu 2015

joulukuu 2014

marraskuu 2014

lokakuu 2014

syyskuu 2014

elokuu 2014

heinäkuu 2014

kesäkuu 2014

toukokuu 2014

huhtikuu 2014

X

Tänään Luupissa

27.2.2024