Oulu
Arkisto
Luuppi / Blogi
30.7.2014 klo 8:50 Luupin viestintä

Dinokesän tunnelmia

Huhtikuun lopussa pääsimme ensimmäisen kerran tutustumaan dinosauruksiin, joiden kanssa tulisimme viettämään koko kesän. Uutta asiaa ja opeteltavaa tuli rutkasti niin toistemme nimistä ja hätäuloskäynneistä aina opastuksen rakenteeseen sekä asiakkaiden kohtaamisen asti.

1Meitä kesätyöntekijöitä kertyi taidemuseolle yhteensä noin kaksikymmentä vakituisten työntekijöiden lisäksi. Joukko koostuu kaupungin työllistämistä opiskelijoista. Oulun yliopiston kanssa aloitettu yhteistyö mahdollisti opiskelijoille teemaharjoittelun suorittamisen taidemuseolla. Harjoittelu on osa meidän opiskelijoiden luokanopettajaopintoja. Tulevien opettajien näkökulmasta olikin erittäin mielenkiintoista päästä näkemään näin ainutlaatuinen ja erilainen oppimisympäristö – ja vieläpä omalla paikkakunnalla.

Näin mittavan ja merkittävän näyttelyn arjessa eläminen on ollut antoisaa. Tiivis yhteiselo dinojen kanssa on aiheuttanut sen, että camarasaurus on tullut uniinkin ja vapaa-ajalla on katseltu kilpaa Jurassic Parkia. Kokonaisvaltainen dinokesä siis!

2Toukokuu kuukausista vilkkain

Työ on pitänyt sisällään monenmoista mukavaa tekemistä. Ensimmäiset päivät opettelimme tavaamaan archaeopteryx oikein, opiskelimme uutta tietoa dinosauruksista ja niiden aikakausista, totuttelimme kassaneideiksi ja -pojiksi sekä tietenkin huolehdimme, että dinosaurukset ovat kylläisiä ja heräävät ajallaan.

Toukokuu on ollut kesäkuukausista ehdottomasti hektisin, koska koululais- ja päiväkotiryhmiä putkahteli jatkuvasti museon ovista sisään. Välillä sitä mietti, mistä näitä lapsia oikein tulee, kun pari bussilastillista innokkaita koululaisia täytti aamukymmeneltä museon aulatilan riemunkiljahduksillaan. Vaikka kiirettä piti, tuli jokainen dinotyöntekijä varmasti treenanneeksi opastamista useamman kerran ensimmäisen kuukauden aikana. Aluksi harjoittelimme opastamista toisillemme ja melko pian saimmekin opastaa erilaisia lapsi- ja aikuisryhmiä, jotka olivat tulleet ympäri Suomea. Museolla järjestetään päivittäin myös ilmainen yleisöopastus klo 18.00, jolloin olemme päässeet tapaamaan dinosauruksista ja maapallon historiasta kiinnostuneita ihmisiä ja jakamaan heille noin puolen tunnin mittaisen tiiviin tietopaketin oikeiden fossiileiden äärellä. Ei siis ihme, että toukokuun non stop -opastusten jälkeen kesän yleisöopastusten pitäminen on tuntunut lähes lasten leikiltä!

4Jokainen haluaa oman dinon

Niin infopisteellä työskentely kuin toiminta Ainoa museokaupassa on ollut asiakaspalvelutilanteita täynnä. Myös ihania ja monipuolisia kaupan tuotteita olemme saaneet ihastella usein! Ainoan hittituote tälle kesälle onkin ehdottomasti ollut veteen laitettava muna, josta kuoriutuu dinosaurus viikon kuluessa. Kukapa nyt ei omaa dinoa haluaisi?

3Kassajärjestelmien opettelu ja käyttö vuorotellen ovat tuoneet mukavaa ja hyödyllistä – ja toisille myös uudenlaista – kokemusta. Erilaisten etulippujen ja jatkuvasti väriä vaihtavien dinorannekkeiden kanssa on saanut myös olla tarkkana. Työpäivämme ovat siten olleet hyvin kirjavia eikä yksikään päivä ole ollut samanlainen. Info- ja kassatyöskentelyn lisäksi olemme olleet narikassa vahteina ja piirtämässä lasten kanssa, työskennelleet kaupassa, pitäneet dinopajoja sekä olleet aulavahteina. Juuri aulaemännän tai -isännän työ vaatii hyvää asiakaspalvelusilmää, sillä näyttelyyn tuleville ryhmille ja turisteille on tärkeää kertoa, mitä liput maksavat ja mitä mistäkin löytyy: ”Näyttely sijaitsee ykköskerroksessa kolmessa salissa. On kaksi fossiilisalia ja yksi sali täynnä animatronisia liikkuvia dinoja. Muistattehan, että valokuvatessa aitoja fossiileja ei saa käyttää salamaa. Tervetuloa!”

9Salivalvojat suojelevat arvokkaita aarteita

Salivalvontaakaan ei sovi unohtaa. Niin Age of the Dinosaur -näyttely kuin taidemuseon omia kokoelmia sisältävä taidenäyttely Ajan taju sisältävät molemmat arvokkaita aarteita, jolloin valvonnan täytyy olla taattua. Salivalvojina pääsemme myös hyvin tekemisiin asiakkaiden kanssa: vastaamaan kysymyksiin, ohjaamaan tiloissa ja kuulemaan välitöntä palautetta.

Kaikkina muinakaan hetkinä meillä ei ole loppunut tekeminen kesken! Olemme ideoineet, suunnitelleet ja valmistelleet tulevia dinopajoja ja tapahtumia sekä olleet mukana muutamissa Tietomaan leireissä, Kivaa! –messuilla ja Pohjois-Pohjanmaan museon perhepäivillä. Esimerkiksi  äitienpäivänä ikisuosikki kasvomaalaus esiintyi lasten poskissa ja käsissä dinoteemalla. Dinosauruksista on kyllä keksitty vaikka mitä ideoita – ovathan dinot toisaalta aina niin ajattomia ja ihmisiä kiinnostavia! Olemmepas välillä piirtäneet myös yksilöityjä pusseja kauppaan dinosaurusostoksille.

6Lasten tiukat kysymykset hämmästyttävät

Myös asiakkaiden kanssa, kuten opaskierroksilla, on koettu mukavia hetkiä. On ollut ilo nähdä paljon ihmisiä tutustumassa jura- ja liitukauden maailmoihin. Opaskierroksia varten suuren tietomäärän ja faktojen opiskeleminen onkin ollut erittäin tärkeää, sillä osa kävijöistä (erityisesti lapset!) ovat tienneet dinosauruksista valtavasti jo etukäteen. Vaikeisiin kysymyksiin on kiva osata vastata, mutta kaikkea ei vain voi tietää edes ”dinokouluttajana”. Vai mitä mieltä olet kysymyksestä: ”Miksi iktyosauruksen hammas on erivärinen hampaan juuresta kuin kärjestä?” tai ”Miten voidaan tietää, kuinka dinosaurukset ovat äännelleet, kun kukaan ei ole ollut sitä kuulemassa?”

Vaikka lapsilta satelee tiukkoja kysymyksiä, ovat heidän kommenttinsa olleet myös ilahduttavia. Eräskin noin neljävuotias poika kysyi kassalla hieman ujosti, ovatko dinosaurukset oikeita. Siihen vastasimme rohkaisten, ettei dinosauruksia tarvitse pelätä: ne ovat kuin isoja leluja. Näyttelykierroksen jälkeen kuulimme, että dinot nähtyään poika oli todennut: ”Noniin, mitäs minä sanoin! Oikeitahan ne ovat!”

10Masa-dinosaurus on kaikkien kaveri

Museo- ja tiedekeskus Luupin uusi maskotti Masa-dinosaurus on myös riemastuttanut läsnäolollaan näyttelyssä vierailevia ihmisiä. Masa on ollut mitä mainioin työkaveri – vaikka vanha ja väsynyt onkin. Kesän aikana Masa on vieraillut erilaisissa tapahtumissa, kuten Qstockissa. Tällä hetkellä Masan koti sijaitsee taidemuseon Satula-tilassa, josta Masa tulee aina välillä jaloittelemaan museon aulaan ja tapaamaan uusia kavereita!

12Lapsen hymy on paras palkka

Olemme myös päässeet käyttämään luovuuttamme runsaasti, erityisesti lasten työpajojen muodossa. Dinopajoissa olemme saaneet tähän mennessä musisoida, aikamatkailla, tehdä nukketeatteria, liikkua dinoteemassa ja osallistua fossiilikaivauksiin. Työpajat ovat olleet antoisia, ja palkitsevinta on ollut nähdä siellä iloisia ja hymyileviä lapsia – vanhemmista puhumattakaan!

16Keskiviikkoisin on tehty katutaidetta dinoteemalla jalkakäytävälle aivan taidemuseon viereen! Siihen on ikuistettu lasten piirroksista dinosaurusten kuvia. Olemme saaneetkin kerättyä Satula-huoneeseen melkoisen taidenäyttelyn eri-ikäisten lasten piirustuksista.

Dinoradassa puolestaan on päästy liikkumaan dinosaurustehtävien parissa, muun muassa heittämään dinon munia takaisin pesään rotkon yli ja mittailemaan eri dinosaurusten askelten pituuksia.

17Fossiilipajassa lapset saavat tehdä omat fossiilit taikataikinasta sekä leikkiä paleontologeja fossiilikaivauksissa!

Itse työ on vaatinut meiltä tarkkuutta, hyvää muistia ja tilanteissa läsnäoloa.  Joinakin päivinä pelokkaiden lasten lohduttaminen liikkuvien dinosaurusten luona on ollut mitä parhainta harjoitusta tuleville opettajille. Harmi vain, että samalla olemme joutuneet kertomaan, etteivät liikkuvat dinosaurukset ole oikeita. Työ on antanut meille paljon iloa, uusia kokemuksia ja mielenkiintoisia sekä monipuolisia työpäiviä.

18Näyttelyssä 40 000 kävijää

Myös markkinointi on oleellinen osa työn-kuvaamme. Asiakaspalvelutilanteissa kerromme kaikki toki luontevasti näyttelystä, lippuvaihtoehdoista sekä dinopajoista. Julisteiden ja mainoslehtisten tekeminen sekä niiden jakaminen on ollutkin yksi työtehtävämme. Olemmekin usein sonnustautuneet työkaverin kanssa dinorekvisiittaan, napanneet mukaamme megafonin sekä suuren pinon mainoksia ja jalkautuneet puistoihin, kaduille ja toreille ihmisten luokse kertomaan, mitä kaikkea taidemuseolla on antaa kesäpäiviin. Dinonäyttely onkin kerännyt kävijöitä tähän mennessä liki 40 000.

Lopuksi vielä toivotamme teidät kaikki meidänkin puolestamme oikein tervetulleiksi tutustumaan Age of the Dinosaur -näyttelyyn sekä osallistumaan hauskoihin dinopajoihin! Nähdään, gräyhh!

X

Arkisto

lokakuu 2023

syyskuu 2023

huhtikuu 2023

maaliskuu 2023

helmikuu 2023

tammikuu 2023

joulukuu 2022

marraskuu 2022

lokakuu 2022

syyskuu 2022

elokuu 2022

heinäkuu 2022

kesäkuu 2022

huhtikuu 2022

maaliskuu 2022

helmikuu 2022

tammikuu 2022

joulukuu 2021

marraskuu 2021

lokakuu 2021

syyskuu 2021

kesäkuu 2021

toukokuu 2021

huhtikuu 2021

maaliskuu 2021

helmikuu 2021

tammikuu 2021

joulukuu 2020

marraskuu 2020

lokakuu 2020

syyskuu 2020

elokuu 2020

kesäkuu 2020

toukokuu 2020

maaliskuu 2020

helmikuu 2020

joulukuu 2019

marraskuu 2019

lokakuu 2019

syyskuu 2019

elokuu 2019

kesäkuu 2019

huhtikuu 2019

maaliskuu 2019

helmikuu 2019

tammikuu 2019

joulukuu 2018

lokakuu 2018

syyskuu 2018

maaliskuu 2018

helmikuu 2018

tammikuu 2018

joulukuu 2017

marraskuu 2017

elokuu 2017

huhtikuu 2017

maaliskuu 2017

tammikuu 2017

joulukuu 2016

lokakuu 2016

elokuu 2016

toukokuu 2016

huhtikuu 2016

maaliskuu 2016

helmikuu 2016

tammikuu 2016

joulukuu 2015

marraskuu 2015

lokakuu 2015

syyskuu 2015

elokuu 2015

kesäkuu 2015

toukokuu 2015

huhtikuu 2015

maaliskuu 2015

helmikuu 2015

tammikuu 2015

joulukuu 2014

marraskuu 2014

lokakuu 2014

syyskuu 2014

elokuu 2014

heinäkuu 2014

kesäkuu 2014

toukokuu 2014

huhtikuu 2014

X

Tänään Luupissa

10.12.2023